Σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει σε κατοικίες κυρίως παλαιότερες, το φαινόμενο να «κρυώνει» γρήγορα το διαμέρισμα σε απότομες αλλαγές του καιρού το χειμώνα ή να «ζεσταίνεται» γρήγορα το καλοκαίρι. Αντίθετα, σε νεότερα διαμερίσματα το φαινόμενο αυτό είτε παρατηρείται με μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση, είτε και καθόλου.

 

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό το φαινόμενο κρύβεται στις έννοιες της «θερμικής αδράνειας» και της «θερμοχωρητικότητας» του κτιριακού κελύφους. Η συμπεριφορά των κτιρίων δεν είναι στατική αλλά δυναμική και για αυτό το λόγο εισάγεται η έννοια της θερμική αδράνειας, για να μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας τη δυνατότητα που έχει η τοιχοποιία να αποθηκεύει και να την αποδίδει ετεροχρονισμένα. Συνήθως σε κτίρια με καλή μόνωση ο ετεροχρονισμός αυτός θέλουμε και επιτυγχάνουμε μέσω της μελέτης, να είναι της τάξης πρωί με βράδυ.εξοικονομω

Συγκεκριμένα, εφόσον το κτίριο έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα και επομένως θερμική αδράνεια, τότε κατά τη διάρκεια του χειμώνα και όταν υπάρχει επαρκής ηλιασμός κατά τις πρωινές ώρες, η ενέργεια αυτή αποθηκεύεται και αποδίδεται κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι ακόμα χαμηλότερη. Η διακύμανση της εσωτερικής θερμοκρασίας σε σχέση με την εξωτερική είναι ανάλογη της προσπίπτουσας ηλιακής ενέργειας και αντιστρόφως ανάλογη της θερμοχωρητικότητας. Επομένως, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοχωρητικότητα, τόσο μικρότερη είναι η μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας και μάλιστα τόσο μεγαλύτερη και η διαφορά φάσης.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοχωρητικότητα του κελύφους, τόσο αργότερα χρονικά θερμαίνεται το εσωτερικό λόγω της πρωινής και μεσημεριανής προσπίπτουσας ακτινοβολίας, επομένως με κατάλληλες διατάξεις αερισμού τη νύχτα, όπου η εξωτερική θερμοκρασία μειώνεται, η αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας είναι η ελάχιστη. Αντίθετα, στην περίπτωση μικρής θερμοχωρητικότητας η διάχυση στο εσωτερικό της προσπίπτουσας θερμότητας  γίνεται άμεσα και όχι με διαφορά φάσης. Η ύπαρξη θερμικής αδράνειας δεν ευνοεί την θερμική άνεση των χρηστών κατά τις πρωινές ώρες δεδομένου ότι έχουμε καθυστέρηση στην θερμική απόκριση του κτηρίου.

Σχήμα: ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΑΙΜ. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. Γ.-ΦΟΙΒΟΣ ΣΑΡΓΕΝΤΗΣ ΥΠ.∆Ρ.Ε.Μ.Π.

Ο τρόπος να επιτύχουμε αυτή τη βέλτιστη θερμική συμπεριφορά του κτιρίου, είναι με την κατασκευή μεγάλης μάζας τοιχοποιίας δηλ. διπλών δρομικών ή μπατικών οπτοπλινθοδομών, η οποίες προσφέρουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται με την χρήση ελαφριών υλικών όπως γυψοσανίδων, τσιμεντοσανίδων και μεταλλικών πάνελ.

Το πρόγραμμα Εξοικονομω Κατ’Οίκον που ξεκίνησε, δίνει μια ευκαιρία να θωρακίσουμε τα κτίριά μας, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Υπηρεσίες

Τα έργα μας

Διαχείριση Ακινήτων

Αυθαίρετα

Το neteng.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Εφόσον συνεχίσετε, συμφωνείτε με την χρήση των cookies από εμάς. Περισσότερα