Ανάλυση επικινδυνότητας

Η ανάλυση επικινδυνότητας ενός ακινήτου έγκειται στην εκτίμηση ποιοτικά αλλά και ποσοτικά κάποιες φορές όλων αυτών των παραγόντων που δημιουργούν έκθεση του ακινήτου, αλλά και των χρηστών του, σε κίνδυνο.

Οι κίνδυνοι χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

 1. Φυσικοί κίνδυνοι.

  Είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την φύση αλλά οι επιπτώσεις τους σχετίζονται και με την κατάσταση του ίδιου το ακινήτου. Τέτοιοι κίνδυνοι είναι ο σεισμός, η πυρκαγιά, η πλημμύρα η υποβάθμιση του περιβάλλοντος κλπ.

  1. Σεισμός. Λαμβάνοντας υπόψη πως πλέον όλο και λιγότερα νέα κτίρια ανοικοδομούνται και πως το κτιριακό απόθεμα της χώρας είναι ως επί το πλείστον μεγάλης ηλικίας , υπολογίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος έχει ανοικοδομηθεί την περίοδο 1960 με 1990, καταδυκνύει πως αρκετά κτίρια φθάνουν στο χρονικό όριο λειτουργίας τους.

   Για παράδειγμα σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για την μελέτη και κατασκευή οικοδομικών έργων, οι συνήθεις οικοδομές κατασκευάζονται για χρόνο ζωής 50 ετών. Αυτό σημαίνει πως οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί πρίν το 1963 ουσιαστικά πλέον θα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να μπορούν με ασφάλεια να επιτελούν το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν.

   Αν σε αυτό υπολογιστεί και η έντονη σεισμική καταπόνηση που έχουν αυτά τα κτίρια υποστεί τα χρόνια αυτά, καθώς και το γεγονός πως οι μέθοδοι και οι κανονισμοί με τους οποίους αυτά τα κτίρια έχουν μελετηθεί θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένοι και εξαιρετικά ευμενείς σε σχέση με τους ιδιαίτερα αυστηρούς που τηρούνται σήμερα διεθνώς, καταλήγουμε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο έλεγχος κατ'αρχήν της στατικής επάρκειας όλων αυτών των κατασκευών από εξειδικευμένους δομοστατικούς μηχανικούς.

  2. Πυρκαγιά.Ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνει ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου. Βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο πυρκαγιάς από ότικατοικίες. Παρ 'όλα αυτά ακόμα και στις κατοικίες θα πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα πυροπροστασίας που ορίζονται στην μελέτη του κτιρίου.

   Οι τρόποι με τους οποίους μειώνουμε την έκθεση σε κίνδυνο πυρκαγιάς εξαρτώνται άμεσα από την χρήση και τη θέση του κτιρίου. Για παράδειγμα σε εξοχική κατοικία με πισίνα όπου το φυσικό περιβάλλον έχει πυκνά δέντρα μπορεί να εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα πυρόσβεση με παροχή από την πισίνα.

  3. Πλημμύρες. Η αλλαγή του οικοσυστήματος από τον άνθρωπο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που οι φύση εκδηλώνει τα φιανόμενά της. Η συνεχής κάλυψη του εδάφους δεν αφήνει περιθώρια στράγγισης ή απορρόης των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα οι πλημμύρες να γίνονται συχνότερες και καταστροφικότερες. Η θέση του ακινήτου είναι αυτή που ουσιαστικά έχει το σημαντικότερο ρόλο στην αύξηση της επικινδυνότητας.

   Οι τρόποι με τους οποίους μειώνουμε την έκθεση σε κίνδυνο πλημμύρας είναι διάφοροι μεταξύ των οποίων η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων διαφυγής και αποστράγγισης του νερού στον περιβάλλοντα χώρο.

    

 2. Κίνδυνοι αγοράς.

Είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εγχώρια και διεθνή αγορά ακινήτων οι οποίοι προκύπτουν από την οικονομική κατάσταση του γεωπολιτικού χώρου μέσα στον οποίο το ακίνητο καλείται να επιτελέσει τον σκοπό του. Οι κίνδυνος αυτός έχει άμεση επίπτωση στην αξία του ακινήτου με διάφορους τρόπους:

 1. Η υπερπροσφορά ακινήτων μειώνει τις τιμές.
 2. Η ζήτηση τις αυξάνει.
 3. Η υπερφορολόγιση μειώνει την αξία κυρίως των νεόδμητων.
 4. Η είσοδος ξένων εταιριών στην εγχώρια αγορά με την εκδήλωση ενδιαφέροντως επένδυσης αυξάνει την αξία των ακινήτων προς μίσθωση.
 5. Οι αναπροσαρμογές των νομισματικών ισοτιμιών, μειώνει ή αυξάνει την αγοραστική αξία ξένων επενδυτών με αποτέλεσμα την ανάλογη αυξομείωση της ζήτησης.
 6. Η νομοθέτηση διευκολύνσεων για την αγορά ακίνητης περιουσίας από ξένους υπηκόους αυξάνει τη ζήτηση.
© 2018 Δίκτυο Συμβούλων Μηχανικών. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Το neteng.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Εφόσον συνεχίσετε, συμφωνείτε με την χρήση των cookies από εμάς. Περισσότερα